Search the site

 

General Information | FAQ | Ask an Expert | Contact

Általános információ

A CASCADE "Kiválóság hálózata" az európai, az élelmiszerekben található vegyianyag maradékok humán egészségügyi kihatásaira irányuló kutatás területén igyekszik tartós koordinációt és integrációt elérni. A CASCADE kilenc EU tagország 24 kutatócsoportját fogja össze, és a hálózatot az Európai Bizottság finanszírozza.

A CASCADE-on belül folyó kutatás az élelmiszerekben és ivóvízben található vegyianyag maradékok humán egészségügyi kihatásaira fókuszál. Ezek a maradványok, még csekély mennyiségben is, hatással lehetnek a test hormonrendszere működésére. A vegyianyagok humán hormonokat utánoznak, miközben a sejt receptorainak nevezett sejtes struktúrákkal működnek együtt. A receptorok érintett családjában vannak az ösztrogén, tesztoszteron és tiroid hormonokra érzékeny receptorok is.

 

Az elroncsolt sejtreceptor működés összeköthető több, elterjedt állapottal, mint a szívizomgyengeség, az elhízás, a cukorbaj, a csökkent termékenység, a mellrák, prosztatarák, vastagbélrák és az idegrendszert degeneráló bajok.

 

A kutatás hasznosulása

A CASCADE szakterülete mindannyiunk, minden fogyasztó számára érdekes, mivel mindannyian szeretnénk tudni az általunk fogyasztott élelmiszerekről az igazat. A CASCADE kutatáta és a kiválóság terjesztése más érintettek számára is érdekes, akik a tevékenységünkből hasznot húzhatnak, mint:

  • Hatóságok és szervezetek
  • Fogyasztói szervezetek
  • Ipar
  • Tudományos közösség

Annak érdekében, hogy ezeket a területeket tudással és felelősen lefedje, a CASCADE az európai kutatás kulcsterületeinek integrálásán dolgozik. A hálózat kiterjedt oktatási programot is koordinál, további fontos feladata az érintett tudományos ismeretek elvezetése a fogyasztókhoz, és azokhoz a hatóságokhoz, akik beiktatják az új tudományos felismeréseket az élelmiszer biztonságra vonatkozó törvénykezésbe.

 

A CASCADE egyedülálló együttműködés, amelyben a különféle területeken működő kutatók a kutatás eredményesebb és hatékonyabb módján dolgoznak együtt.

 

A CASCADE célja, hogy új ismereteket kínáljon az élelmiszerrel továbbított vegyi maradványok és szennyezők hatásmechanizmusáról, amelyek zavarják a hormon jelzéseket, továbbá, hogy ezeket az ismereteket hasznossá tegyék a mechanizmusra- és állapotra alapozott tesztmódszerek kifejlesztésében, a kockázat felmérésben és az eredmények elemzésében.

A multidiszciplináris megközelítés betölti az ismereti hézagokat

A CASCADE megérthető módon közelíti meg az élelmiszer és élelmiszer szennyezők hormonális sejtreceptorokra gyakorolt hatását. A CASCADE résztvevők multidiszciplináris, tudományos gyakorlatát használjuk a fontos tudásanyag hézagot azonosítására és feltöltésére.

 

A CASCADE kockázatfelmérésében integrált tevékenységeinek célja, hogy megbízható, modern oktatást, ismereteket kínáljon, hogy a kiválóságot terjessze az élelmiszerben lévő vegyszermaradványok és szennyezők egészségügyi kockázatfelmérésben a közösségi szervezetek, és az európai hatóságok, végülis a teljes európai társadalom számára, beleértve az ipari végfelhasználókat.

Projekt részletek:
EC kapcsolati szám: FOOD-CT-2004-506319
Időtartam: 5 év, 2004 februártól 2009 januárig.
Koordinátor: Jan-Ake Gustafsson, professzor, Karolinska Institutet.
Website: www.cascadenet.org